Harmónia medzi generáciami v Harmónii

20.06.2013 Prešov

Pracovný týždeň sa prehupol do svojho piatkového dňa s dátumom 14. jún 2013. Mestom sa ráno ponáhľali všetci za svojimi pracovnými povinnosťami, len hlúčik dvadsiatich prvákov z 1. C zo ZŠ Májového námestia v Prešove, vyzbrojený batôžkami a zvedavými otázkami nesmeroval do školy ale na Cemjatu v sprievode svojej triednej učiteľky Alžbety Grucovej a vychovávateľky Zdenky Galeštokovej.

Po príchode nás milo privítali pracovníci ZpS Cemjata so svojimi klientmi a útočisko na zopár hodín nám poskytla oddychová zóna Harmónia. Ohniská s kotlíkmi na varenie guľášu čakali na zapálenie. A deti so zatajeným dychom pozorovali, či ujo kuchár Jozef Turčík s ujom Jankom zapália oheň, aby mohli pripraviť chutný obed.
Po krátkom občerstvení sa začal napĺňať cieľ akcie – „Spoločne sa učíme, tvoríme a hráme...“. Deti sa pousádzali pomedzi starkých, ktorí už háčkovali, plietli košík, či tkali a začala sa tvorivá dielňa v prírode. Netrvalo dlho a chlapci s dievčatami sa tak pohrúžili do svojej kreatívnej činnosti, že zabudli pomaly rozprávať. Ani si nevšimli, že ich nadšenie a elán si prišiel pozrieť riaditeľ Sekcie služieb občanom Matúš Háber. Maľovali, zdobili kamienky, naučili sa servítkovú metódu, strihali, lepili a kreslili. Po dvoch hodinách snaživej práce vznikla galéria krásnych výrobkov.
Prekvapenie prišlo v podobe chutných a voňavých pečených buchiet, ktoré upiekli v zariadení pre seniorov. Doplnila sa potrebná energia a hor sa do ďalších športových aktivít – hádzalo sa na cieľ, farebnými kolieskami a loptičkami, nechýbali preteky v skákaní vo vreci, kolky a rôzne iné činnosti.
Súťaživosť, smiech a radosť detí vyburcovali sociálnych pracovníkov, či poniektorých dedkov a babky, aby sa k nim pridali. To bolo skandovania, keď sa zrazu zapojil aj pán primátor Pavel Hagyari. Obkolesený deťmi musel absolvovať všetky športové aktivity a so záujmom si poprezeral výtvory z kreatívnej dielne. Vyšantení prváci absolvovali krátku prechádzku areálom zariadenia, pozreli si jazierko a koníky. To bolo otázok a radosti, keď mohli byť tak blízko pri koňoch. Späť ich privolala vôňa už uvareného guľášu a obrovský hlad. S chuťou sa pustili do výborného obeda a po chvíli ostali len prázdne misky.
Všetko má svoj koniec. Aj akcia sa pomaly končila, ešte rozdať deťom a klientom darčeky, ktoré dostali od MsÚ Prešov zopár sladkostí a mohli ísť domov nostalgicky spomínať.

Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región

mark